آگاتا کریستی در پررمز و راز ترین هتل استانبول
پرا پالاس که در سال ۱۸۹۲ برای میزبانی از میهمانان پاریسی ” اورینت اکسپرس” ساخته شد، در طول عمر بیش از صد ساله خود شاهد ماجراها و اتفاقات بسیاری بوده است. این هتل که در محلی نزدیک به سفارتخانه ها و مکانهای تفریحی قرار گرفته در دوره خود یکی از راحت ترین هتلها بوده در مدت زمان کوتاهی تمایز خود از دیکر هتلها را نشان داده و بصورت یکی از معروفترین و مطلوبترین اقامتگاه ها برای مسافران داخلی و خارجی در آمد. دکوراسیون داخلی هتل تلفیقی از هنر شرق و غرب بوده و چشم انداز زیبایی بسمت آبهای نیلگون خلیج دارد که این هم حسنی بر محاسن آن می افزاید. این هتل با ظاهر آنتیک و اوتانتیک خود تصویری دوگانه از تیمچه و کاروانسراهای شرق را به همراه پانسیونهای سبگ غربی در یک جا به نمایش می گذارد.
امروزه نیز معماری و دکوراسیون این هتل حقایقی از سیاسیتهای جهانی در فاصله سقوط عثمانیان، تاسیس جمهوریت و دو جنگ جهانی را در ذهن بیننده تداعی می کند.
هتل پرا پالاس یکی از اولین آدرسهایی است که مسافران خوش سلیقه استانبول انتخابش می کنند. پراپالاس که همچون آهن ربایی مسافران خارجی استانبول را بسوی خود می کشد، در طول تاریخ خود مسافران مهمی از دنیای هنر و سیاست را میزبانی نموده است.
یکی از مسافران نام آور این هتل آتاترک بوده است که بعنوان یک نظامی رده بالای دولت عثمانی و چه در مقام موسس جمهوری ترکیه بارها در اتاق ۱۰۱ این هتل اقامت نموده است. اتاقی که امروزه بعنوان موزه در معرض بازدید علاقمندان قرار دارد. پرا پالاس همچنین انتخاب اول سیاستمدارانی چون عصمت اینونو و جلال بایار برای اقامت بوده است.
از میهمانان خارجی گرانقدری که در پراپالاس میهمان ترکیه بوده اند، می توان به ادوارد هشتم پادشاه انگلستان، رضا پهلوی شاه ایران، الیزابت ملکه اطریش، لئون بورگیوس نخست وزیر فرانسه، ویتوریو امانوئل دوم پادشاه ایتالیا، اریک فون والکنهیم ژنرال آلمانی، وورو شیلوف مارشال روسی و مِتاکساس نخست وزیر یونان اشاره نمود.
از هنرمندان سرشناس میهمان در این هتل نیز میتوان شخصیتهای ادبی چون موریس باری نویسنده فرانسوی، گرتا گابور هنرپیشه سوئدی، سارا برنارد هنرمند تئاتر فرانسه، زازا گابور هنرپیشه امریکایی، مارینتتی شاعر ایتالیایی، آلفرد هیچکاک کارگردان امریکایی، جولیو ایگلِسیاس خواننده اسپانیایی و تئودور آکیس موزیسین یونانی برشمرد.
اگر رمان برفهای کلیمانمجارو اثر ارنست همینگوی را خوانده باشید بیاد خواهید آورد که در این رمان نیز از پرا پالاس بعنوان یکی از مکانهای مهم شرق یاد شده است. گفته می شود مارینتته شاعر ایتالیایی نیز بسیاری از اشعار خود را در سالن های این هتل سروده است. نویسنده فرانسوی گونزاک سنت بریس هم در وصف این هتل عبارت ” عالیترین هتل” را بکار برده برده است.
دانیا فارسون نویسنده انگلیسی نیز می گوید با ورورد به این هتل انسان بیشتر حس می کند که وارد ترکیه شده است.
در رستوران و بار این هتل بین المللی و زیبا می توانید همراه با نوشیدن قهوه ترک با میهمانانی از سراسر جهان نیز آشنا شوید.
پرا پالاس امروزه نیز بعنوان بنایی که انعکاس تاریخ دیروز در امروز و فرداست، همچنان استوار و پابرجاست. بخش بزرگی از درامد این هتل امروزه به امور خیریه تخصیص داده می شود.
قسمت جالب دیگری از میهمانان! پرا پالاس را جاسوسان بزرگ تشکیل می دادند. ماجراهایی که هتل در سایه این جاسوسان شاهد آنها بود، جالب است. کارهایی که هر کدام ازاین جاسوسان انجام دادند برای تغییر سیاست جهانی کافی بود.
یکی ازشناخته شده ترین جاسوسها زنی بود بنام ماتا هاری . ماتا هاری که نام اصلیش گرترود زِله بود در اصل یک دختر هلندی آموزش دیده در مدرسه رهبانیت بود. او در سنین جوانی ازدواج نموده ولی بعدها جدا شده و به یادگیری هنر نمایش بر روی صحنه پرداخته بود. ماتا هاری جوان در سایه زیبایی کم نظیرش در کوتا ه مدت شهرت بزرگی کسب نموده و آشنایان زیادی در بین اقشار بانفوذی چون دولتمردان، بروکراتها و نظامیان پیدا نمود. این دختر زیبا که هلندی بودنش را مخفی کرده و خود را اهل هندوستان معرفی می کرد، نام ماتا هاری راکه بزبان هندی بمعنای “چشم شفق ” است را انتخاب کرده بود .
ماتا هاری در طول آموزش هنرمندی، در برلین آموزش جاسوسی هم دید و در سایه حرفه و روابطش اطلاعات مهمی برای آلمان جمع آوری نمود. سازمانهای اطلاعاتی اروپا حتی اکر اطلاعاتی هم در خصوص فعالیتهای ماتا هاری داشتند، باز هم به علت ارتباطات و آشنایان پرنفوذ این زن, قادر به انجام تحقیقات بیشتردر مورد او نبودند. ولی سرانجام ارتباطات او برای جاسوسی به نفع آلمان بادلایل روشن به اثبات رسید و این جاسوسه زیبا بالاخره در مقابل جوخه اعدام قرار گرفت.
در بین مسا فران پرا پالاس همانگونه که گفتیم اهل قلم و تفکر نیز زیاد وجود داشت. یان فلمینگ، گراهام گرین، جان دِوی و کلاود فارِر برخی از این افراد می باشند. اما در میان این نامها کسی وجود دارد که پرا پالاس نقش مهمی در زندگی او داشته است و این شخص کسی نیست بجز نویسنده مشهور رمانهای جنایی یعنی آگانا کریستی…رمان مشهور جنایت در قطار ” اورینت اکسپرس” در این هتل نوشته شده و گفته می شود آگاتا از سال ۱۹۲۶ تا ۱۹۳۲ برای مدت زیادی در این هتل اقامت داشته است . یکی دیگراز موضوعات عجیب و جذاب در رابطه با پراپالاس هتل و آگاتا کریستی ماجرای سالهای ۱۹۸۰ بود.
برادران وارنر بروس دست به ساخت فیلمی درباره آگاتا زدند. گم شدن ناگهانی آگاتا در سال ۱۹۲۶ در لندن و بمدت ۱۰ روز نیز در این فیلم به نمایش در امد. با شکست این فیلم که هنرپیشگان موفقی چون داستین هافمن و وانسا ردگریو در آن شرکت داشتند، مدیران وارنر اند بروس برای کشف راز غیبت آگاتا از طالع بین و مدیوم مشهور تامارا راندی کمک خواستند. راندی گفت راز این مسئله در اتاق ۴۱۱ هتل پراپالاس است. با پخش این خبر سیل عظیمی ازخبرنگاران در اطراف هتل جمع شدند. در ماه مارس ۱۹۷۹ این اتاق هتل مورد جستجو قرار گرفت و با کندن آن در قسمت مخفی بین در و دیوار یک کلید پیدا شد. راند ادعا کرد که این کلید مهمی متعلق به آگاتا می باشد. این ادعاها مدتها در صدر اخبار مطبوعات جهان قرار گرفت. اتاق ۴۱۱ هتل پراپالاس امروزه اتاقی است که برای اقامت در ان رقابت می شود.
نام هتل از تپههای پرا (Pera) گرفته شده، در نزدیکی خلیج شاخ زرین (Golden Horn) و در منطقهی تپهباشی (Tepebasi) قرار گرفته و تا خیابان استقلال (ایستیکلال Istiklal) و محلهی خوش آب و رنگ بیاوغلو (Beyoglu) فقط ۶-۵ دقیقه پیاده فاصله دارد. بناهای تاریخی معروف منطقهی سلطان احمد (Sultanahmet) نیز به راحتی و با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در دسترس هستند.