ابعاد تئاتر معاصر ترکیه در تئاتر شهر بررسی شد
سالن کنفرانس تئاتر شهر، صبح امروز میزبان اوزن یولا و لمان ایلماز از نویسندگان و فعالان حوزه تئاتر ترکیه بود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا و روابط عمومی شرکت پارس ترکان ، صبح امروز تئاتر شهر میزبان نشست پژوهشی «معرفی تئاتر معاصر ترکیه» با حضور اوزن یولا، نویسنده، کارگردان و مدرس دانشگاه و از جمله داوران «مسابقهی تئاتر بینالملل» سی و هفتمین جشنوارهی تئاتر فجر و لمان ایلماز از جمله داوران «مسابقهی تئاتر بینالملل» در سی و ششمین جشنوارهی تئاتر فجر بود. در این پنل پژوهشی عبدالحسین لاله نیز به عنوان فعال حوزه تئاتر ترکیه مدیریت پنل را برعهده داشت.
در این نشست اوزن یولا در مقام سخنران اصلی اعلام کرد تاریخ تئاتر در ترکیه دو ساحت دارد که نخست تئاتر برآمده از مردم است و دیگری تئاتری با سرمنشا روستایی که از دل گردهماییهای میدانی در روستا پدید آمدهاند.
دکتر لاله با مطرح شدن مبحث تئاتر سایه در ترکیه گفت برخلاف تصور تئاتر با وجود همجواری با یونان تئاتر از مصر وارد ترکیه شده است و بخش آسیایی ترکیه نیز چندان با شکل کنونی تئاتر ارتباط برقرار نکردهاند.
آقای یولا با اشاره به تشکیل جمهوری ترکیه و تغییر یک شبه رسم الخط عربی به لاتین و موقعیت اجتماعی زنان شرایط برای تئاتر تغییر میکند. آرتور آنتوان نخستین کارگردان اروپایی است که در ترکیه اجرا میرود و آثار شکسپیر و مولیر در ترکیه محبوب میشود. در آنکارا سپس دانشگاه هنرهای زیبا و کنسرواتور تشکیل میشود.
همچنین آقای یولا و خانم ایلماز درباره سازوکارهای مدیریت تئاتر ضمن بیان اینکه در ترکیه دو گونه مدیریت دولتی و خصوصی است، گفته شد بخش خصوصی با حمایت شهرداری اداره میشود اما هنوز مشکلات مالی وجود دارد. در بخش دولتی با مرکزیت آنکارا و چند شهر با مدیریت آنکارا، بودجه آن از طرف وزارت فرهنگ تامین میشود. از سال ۱۹۸۰ تئاترهای غیروابسته دولتی شکل میگیرند.
آقای یولا در پاسخ به اینکه چند نمایش در ترکیه روی صحنه میرود گفت در بخش دولتی ۱۳۹ نمایش روی صحنه رفته است. در سال ۲۰۱۷ در استانبول ۴۰۰ نمایش روی صحنه رفته است.
سخنران با ارائه تصاویری از رویکردهای نو تئاتر ترکیه، چند نمایش خلاق کارگردان ترک را با تشریح چگونگی اجرای آنها و دلایل فکری این آثار، به مخاطبان ایران عرضه کردند.
این نشست با همراهی دبیر جشنواره، نادر برهانی مرند و سعید اسدی، دبیر بخش بینالملل و جمعی از هنرمندان و پژوهشگران تئاتر در ایران برگزار شد.