درآمد باورنکردنی ترکیه از فروش فندق
ترکیه که بیش از ۷۰ درصد بازار فندق جهان را در انحصار دارد، در دو دهه اخیر با صدور بیش از ۴.۵ میلیون تن مغز فندق، افزون بر ۲۴ میلیار دلار درآمد ارزی کسب کرده است؛ فندق تنها محصولی است که ترکیه با هزینه صفر وارداتی آن را صادر می کند.
به گزارش ایرنا، موضوع درآمد هنگفت ارزی ترکیه از صادرات فقط یک محصول کشاورزی در شرایطی مطرح می شود که در دوره اخیر شمار قابل توجهی از باغداران فندق در این کشور به تولید کیوی روی آورده و موضوع چگونگی حفظ بازار فندق ترکیه به چالش کشیده شده است.
اتحادیه صادرکنندگان فندق و فرآورده های فندق ترکیه روز سه شنبه آمار مربوط به صادرات فندق ترکیه را از طریق بازار بورس تجارت ترابوزان اعلام کرد. بنابر این داده ها، ترکیه در دوره ۱۹۹۵-۲۰۱۴ میلادی در مجمع چهار میلیون و ۵۸۹ هزار تن مغز فندق صادر کرده که درآمد ارزی آن برای این کشور بالغ بر ۲۴ میلیارد و ۳۹۶ میلیون و ۶۲۶ هزار دلار بوده است. ترکیه در این دوره بیشترین صادرات را در موسم صادراتی سال ۲۰۱۳ میلادی با صادرات ۲۷۴ هزار و ۶۵۷ هزار تن مغز فندق داشته است. ترکیه در این سال از محل صادرات فندق دو میلیارد و ۳۱۴ میلیون و ۲۵۳ هزار دلار درآمد ارزی داشته است.
در دوره یادشده میانگین صادرات فندق ترکیه از نظر مقدار برابر ۲۳۰ هزار تن و از نظر رقم برابر یک میلیارد و ۲۱۹ میلیون دلار بوده است. به عبارت دیگر صادرات هر ۱۰۰ کیلوگرم مغز فندق ترکیه در این دوره بطور میانگین برابر ۵۳۱ دلار شد. درآمد ارزی قابل توجه ترکیه از محل صادرات فندق درآمد ارزی خالصی محسوب می شود. چراکه ساختار بازرگانی خارجی این کشور به نحوی است که در واقع وابسته به واردات می باشد و ترکیه در قبال هر ۱۰۰ دلار واردات، حدود ۶۰ دلار صادرات دارد.
فندق ترکیه در شمال این کشور و در سواحل دریای سیاه تولید میشود و یکی از اقلام مهم محصولات کشاورزی صادراتی ترکیه محسوب می شود. فندق ترکیه به ۱۲۰ کشور دنیا صادر می شود و این کشور بیش از ۷۰ درصد صادرات فندق جهان را در انحصار خود دارد. اتحادیه اروپا بزرگترین بازار صادرات فندق ترکیه است. در چند سال اخیر با افت درآمد باغداران فندق در ترکیه، آنها به تولید کیوی که یک محصول غیربومی برای ترکیه محسوب می شود، مبادرت کرده اند.
تولید کنندگان فندق در ترکیه از پائین بودن درآمد خود و سود کلان بازرگانان فندق شکایت دارند. صادرات عمده خشکبار ترکیه علاوه بر فندق شامل کشمش، انجیر و زردآلو و انجیر است که به عنوان صادرات سنتی این کشور محسوب می شوند. در سال های اخیر رقم و میزان صادرات این محصولات نیز روبه افزایش بوده و از مرز یک میلیارد دلار گذشته است. زردآلو خشک پس از کشمش از مهمترین صادرات خشکبار ترکیه محسوب می شود. در دریف بعدی انجیر قرار دارد که درآمد ارزی سالانه آن بیش از ۲۰۰ میلیون دلار است.