راه آهن بین ایران و ترکیه
علی کاظمی منش می گوید که وظیفه اصلی راه آهن جمهوری اسلامی ایران، حمل و نقل بار و جابه جایی مسافر است که در چهار سال گذشته رویکرد گردشگری نیز داشته و برنامه ریزی و برقراری قطارهای گردشگری را نیز اجرا کرده است. در همین راستا برنامه های زیادی در چهار سال گذشته اجرا شده که بخشی از آن به قطارهای گردشگری داخلی و بخشی دیگر به قطارهای گردشگری خارجی اختصاص داشت.
وی افزود: در این سال ها هماهنگی هایی لازم، معمول و راه برای سفر قطارهای خارجی به ایران باز شد. تاکنون ۲۸ قطار حامل گردشگران خارجی به ایران سفر کرده اند و بیست و نهمین قطار گردشگری نیز مهرماه امسال به کشور وارد می شود. مدیرکل برنامه ریزی و نظارت بر خدمات مسافری شرکت راه آهن گفت: تا دو سال پیش قطارهای گردشگری خارجی از مرز ترکیه به ایران وارد می شدند .
کاظمی منش سپس از تفاهم با ترکیه برای استفاده دوباره از مرز «رازی» برای از سرگیری تردد قطارهای گردشگری خبر داد و گفت: راه آهن ترکیه اعلام کرده برای عبور قطارهای گردشگری آماده است. او درباره برنامه قطارهای گردشگری داخلی نیز توضیح داد: یکسری از قطارها دارای مسیر ثابت است، مثل «تهران شیرگاه» و «تهران- سوادکوه» که هر هفته سیر دارند، اما برخی قطارها به مناسبتی خاص برنامه ریزی و اجرا می شوند؛ مثل قطار گردشگری «جشنواره آش زنجان»، «پویانمایی همدان»، «بزرگداشت عطار» و «خیام». این برنامه ها از سوی شرکت راه آهن، طراحی و اجرای آن به مجری که شرکت گردشگری دارای مجوز است، واگذار می شود. علاوه بر این شرکت های گردشگری می توانند به راه آهن طرح ارائه دهند که پس از تأیید، برنامه آن ها با قطار گردشگری قابل اجرا خواهد بود.
قطار ویژه گردشگری در راه است
کاظمی منش می گوید: یکی دیگر از برنامه های شرکت راه آهن این است که با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و با تغییر کاربری و بهسازی تعدادی واگن، نخستین قطار مخصوص گردشگری را تا سال آینده آماده کند. این مقام مسؤول در راه آهن در پاسخ به این پرسش که شرکت راه آهن انحصارا یا به شکلی موازی مشغول به فعالیت گردشگری شده، گفت: بخش خصوصی برای برگزاری تورهای گردشگری ریلی در کنار شرکت راه آهن قرار دارد و با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار است دوره آموزش راهنمایان تخصصی گردشگری ریلی برگزار شود که فارغ التحصیلان آن نخستین راهنمایان گردشگری ریلی خواهند بود که مطابق با استانداردها آموزش می بینند و مدرک معتبر رسمی نیز به آن ها اعطا می شود.
کاظمی منش درباره ضرورت برقراری مسیر ریلی تهران وان آنکارا با توجه به حجم سفرهای یکطرفه از ایران به ترکیه و نگرانی برای خروج بیشتر مسافر از ایران به ترکیه گفت: این مسیر بین المللی در گذشته نیز وجود داشت که چند سالی به دلیل انجام عملیات تعمیرات خط در خاک ترکیه، متوقف شده و دوباره از تیرماه راه اندازی خواهد شد و حتی با راه آهن ترکیه مذاکراتی برای راه اندازی قطارهای گردشگری دو جانبه داشته ایم.