روزنامه ترک: تحریم ایران راه ترکیه را از آمریکا جدا کرد
روزنامه صباح ترکیه طی مقاله ای تحلیلی، تحریم واشنگتن علیه ایران و خرید موشک دفاعی اس-۴۰۰ از روسیه توسط دولت آنکارا را موجب جدا شدن راه ترکیه از آمریکا عنوان کرد.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در این مقاله که به قلم ‘محمت بارلاس’ مقاله نویس مشهور این رسانه نوشته شده، این دو مساله از مهمترین دلایل فاصله افتادن بین ترکیه و آمریکا ذکر شده است.
ترکیه از زمان خروج آمریکا از برجام و اعلام اعمال تحریم دو مرحله ای علیه ایران، همواره مخالفت خود را با این اقدام واشنگتن اعلام کرده است.
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در آخرین موضع رسمی از سوی مقامات این کشور، اعلام کرد که کشورش آمریکا را در تحریم علیه ایران همراهی نخواهد کرد.
وی همچنین تاکید کرد که ترکیه بدون توجه به تحریم یکجانبه آمریکا، به تجارت خود با ایران ادامه خواهد داد.
تجارت ترکیه با ایران به رغم فشار و تحریم آمریکا با روند عادی ادامه دارد و با وجود اعلام آغاز تحریم خرید نفت ایران از تاریخ چهارم نوامبر(۱۳ آبان)، ترکیه همچنان به خرید نفت خود ادامه می دهد به طوری که بنا بر اعلام روزنامه آیدینلیک، خرید نفت از سوی شرکت توپراش ترکیه در دو هفته اخیر افزایش نیز یافته است.
ترکیه و آمریکا علاوه بر موضوع تحریم ایران، در خصوص خرید سامانه موشک دفاعی اس-۴۰۰ نیز اختلاف نظر جدی دارند به طوری که آمریکا خرید این سامانه از سوی ترکیه به عنوان عضو پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) را موجب به هم خوردن نظم دفاعی و نظامی در این تشکیلات می داند.
ترکیه نیز مخالفت کشورهای دیگر در امور دفاعی خود را مداخله جویانه خوانده و خودداری آمریکا از تحویل سامانه های مشابه اس-۴۰۰ از سوی هم پیمان های خود در ناتو را علت خرید موشک های روسی اس-۴۰۰ عنوان کرده است.
قرار است اواخر سال آینده میلادی نخستین مجموعه از موشک های اس-۴۰۰ روسی در خاک ترکیه مستقر شود و این موضوع آمریکا را به عنوان کشور عضو ناتو که پایگاه هایی در خاک ترکیه دارد، نگران کرده است.
محمت بارلاس در مقاله خود در روزنامه صباح که تحت عنوان ‘آیا تحریم ها علیه ایران و خرید موشک های اس-۴۰۰ موجب بحران در روابط ترکیه – آمریکا می شود؟ با بیان این که تحریم ها علیه ایران و خرید اس-۴۰۰ برای تشریح جدایی مسیر ترکیه با آمریکا کفایت می کند، از ادامه حمایت دولت ترکیه از ایران در برابر تحریم ایران دفاع کرد.
وی در این مقاله با طرح این سوال که ‘آیا بعد از ۴ نوامبر(۱۳ آبان) خرید و فروش کالا با ایران را کاملاً قطع خواهیم کرد؟’ افزود: رئیس جمهوری و وزیر خارجه ترکیه پاسخ این سوال را داده اند و اردوغان در این باره گفته است: ‘همان گونه که آمریکا شریک راهبردی ماست، قطع رابط ما با سایر شرکای راهبردی خود در دنیا، با دیدگاه استقلال ترکیه مغایرت دارد.’
این روزنامه نگار مشهور ترک در مقاله خود به تشریح مواضع مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه درباره تحریم ایران پرداخت و به نقل از او نوشت: ‘ما از تحریم های سازمان ملل پیروی می کنیم، اما مجبور نیستیم که از تحریم های آمریکا و یا سایر کشورها علیه کشور دیگر پیروی کنیم و بر همین اساس در تنگنا قرار دادن ایران را صحیح نمی دانیم و با این گونه تحریم ها مخالفیم.’
وی با اشاره به آغاز دومین مرحله تحریم های آمریکا علیه ایران در ماه نوامبر نوشت: ترکیه تجارت ۱۰٫۷ میلیارد دلاری با ایران دارد که ۷٫۵ میلیارد دلار آن مربوط به واردات نفت و گاز طبیعی از ایران و ۳٫۲ میلیارد دلار آن نیز مربوط به صادرات طلا، فولاد، محصولات صنایع فرعی خودرو سازی به ایران است و این حجم از روابط قابل تعطیل شدن نیست.
بارلاس ترکیه را بعد از چین، هندوستان و کره جنوبی، چهارمین شریک تجاری ایران ذکر کرد و نوشت: ترکیه خواهان این روابط است.
این روزنامه نگار مشهور ترک، در این مقاله خود همچنین خرید سامانه موشکی اس-۴۰۰ توسط دولت ترکیه از روسیه را موجب ایجاد بحران در روابط ترکیه با آمریکا عنوان کرد و نوشت: خواهیم دید که آیا آمریکا علیه هندوستان هم به دلیل خرید این سامانه تحریم اعمال می کند؟